terfikir nak wat donat kol 6 petang,lepas waktu minum petang is such ridiculous!
but its ok what,good for people on diet,just have donat for dinner,turun berat 5kg u ollz~
Bahan-bahan (more than 20 biji-depends size besar mana)
1/2 kg tepung gandum (ayak)
3/4 paket yis Mauripan
2 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
1 biji telur
Air - agak-agak sampai doh sebati & tak lekat
minyak masak (untuk menggoreng)
1 sudu kecil shortening (yang nie terpulang nak letak or tak sebab aku sendiri tambah,tak ikut resipi..shortening make your dough more fluffy-sumber Google)
Step
1. Masukkan yis dalam air suam (1/2 gelas da ok) & kacau dengan 2 sudu gula...
Biarkan 15 minit/sampai buih dia naik dari paras asal air tadi...
Biarkan 15 minit/sampai buih dia naik dari paras asal air tadi...
2. Masukkan yis yang da naik tadi tu dalam tepung...
3. Masukkan telur & marjerin...
4. Gaulkan adunan sampai jadi doh...Tinggalkan doh tadi dalam 20-30 minit...
Tutup dengan kain lembap & letak kat tempat sejuk (bukan peti sejuk yer!)
Tutup dengan kain lembap & letak kat tempat sejuk (bukan peti sejuk yer!)
5. Doh akan naik dari bentuk asal...Uli doh tadi then bolehlah bentukkan doh..
Tips
1. Beli yis yang dalam paket..either Mauripan or else..elak beli yis/ibu roti yang dalam botol tu..aku suspek certain produk camtu da masuk angin so peratus yis tu nak naik 0.01% jek (cakap dari pengalaman yang hampir-hampir buat aku givup nak try test resepi pastry -___-) yang dalam paket tu selalu dorang da compress ruang udara sampai padat..
2. Make sure air tu betul-betul suam or else,yis ko tak akan naik,tunggu la sampai berjanggut pun..coz if air panas sangat,yis tu terus mati..
3. Dont worry kalau takda alat penekap donat tu..guna jek gelas ngan penutup botol..
Donat Tower |
credit ---> myresepi.com ngan another blog resepi,forgot the URL..aku combine both resepi..
◕‿◕。
No comments:
Post a Comment